A pizza télen és nyáron is nagyon finom, de akkor a legfinomabb ha kemencében készül.
A kerti kemencék szezonja már tart, így otthoni környezetben is remek kemencés pizzák készülnek.
Ha valaki már megszerezte a legjobb tésztareceptet, legyen az élesztős vagy kovászos, ízlése szerint kiválogatta a többi hozzávalót, jó ha praktikus és profi eszközöket is választ!
Összeállítottuk a pizzakészítéshez, kemencés pizzasütéshez használatos eszközeinket. Pizzalapátok, pizzatányérok, szószadagoló, kemencetisztító kefe, hőálló kesztyűk kerültek a válogatásba.
Ebben a blogbejegyzésben egybeollózzuk a szakmai áruismereteinket és a vevőinktől, a lelkes felhasználóktól kapott tapasztalatokat.
Jöjjenek a lapátok! A nyers pizzatészta nagyon vékony, a feltétekkel együtt súlya és megjelenése van, így szükséges valamilyen eszköz, amellyel a kemencébe helyezzük a pizzánkat.
Ez elsősorban pizzalapát legyen, amely autentikus megjelenéssel készülhet fából, de tapasztalataink szerint praktikusabb a fém fejű lapát. Annak anyaga vékony, így a pizza le majd felcsúsztatása is egyszerűbb. A fa pizzalapát is elvékonyított a szélénél, amely ugyanezt segíti.
A lapát kiválasztásánál fontos, milyen szélesség fér be a kemence száján, és milyen nagy pizzákat szeretnénk ráhelyezni. Nem néz ki jól, ahogy egy szűk kemencenyíláson ferdén akár, de mindenáron be akarunk szuszakolni egy 46 centis lapátot, de az sem, ha a 30 centis pizzalapátról lefolyik minden oldalon a szép nagy pizzánk. Okosan kell tehát választani!
A másik megoldásunk a pizzatányér, amely lehet egyszerű ónozott vas, de legyen inkább kékvas, igazi. Nem mindennapi a kezelése, de nem is lehet bármivel vaslapon sült pizzát készíteni! Különböző méretekben kapható, kiválasztásánál ugyanaz igaz, mint a lapátoknál: ügyeljünk a használható méretekre!
Ónozott vas változata praktikus otthoni sütőben, egyszerű konyhai eszköz. Annak mérete is kicsi, 19 és 26 cm-es átmérővel kapható.
Van még pizzakiszúrónk, amely olyan mint egy nagy pogácsaszaggató, ezzel a nagyra nyújtott tésztából vágunk ki megfelelő darabot, ezt inkább ipari felhasználásra ajánljuk.
A forró kemence terében ténykedni, benyúlni, kivenni bármit – felelősségteljes feladat!
Ehhez már védőfelszerelés kell, jelen esetben egy jó védőkesztyű, amely megvédi a pizzaszakács kezét, alkarját az égési sérülésektől. A kesztyű lehet vászon, hurkolt, hasított bőr, a lényeg, hogy hőálló legyen, és kényelmesen mozogjon benne/vele a kéz. Egyszerű konyhai fogókesztyű sokfelé kapható, de pékkesztyű, védőkesztyű legtöbbször csak az erre szakosodott boltokban. Érdemes figyelni a feltűntetett hőtűrésre.
Kínáláshoz, fogyasztáshoz igazán nem kell sok eszköz, de az biztos, senki sem egyben fogyasztja a pizzát, hanem cikkenként: a felvágáshoz kell egy jó kerek vágókés.
A cikkek pontos kimérését segíti a fa pizzatányér, melynek vájataiban a körkés végigszalad. Az utána maradó 8 szabályos háromszögről már nyúlhat, folyhat a sajt, a látvány egyszerre rendezett és ínycsiklandó. Többféle méretben kapható!
Szószadagolót sem ciki használni, a gyerekek Magyarországon bizony ketchuppal eszik a pizzát, emiatt lehet fanyalogni, de minek. 🙂
Buli után jöhet a takarítás: a kemencék belső tere kormos, piszkos, ételmaradékos lehet. Ennek eltakarítása nem oldható meg otthoni eszközökkel.
A kemencetisztító kefék erre a konkrét feladatkörre kialakított professzionális eszközök. A tisztító sörték erősek, rézből vagy növényi alapanyagokból (rost, gyökér) készülnek. Sok esetben eleve nyéllel ellátva, hogy jó mélyen be lehessen nyúlni a sütőtérbe. Nem nyílt lángon, de még meleg környezetben használhatóak.
Kívánunk mindenkinek ropogós szélű, nyúlós sajtos, fűszeres paradicsomos, illatos, kerti kemencében készült pizzákat. Jó étvágyat!!!