Húsvéti sütemények, ahogy mi csináljuk

Kakaós kekszesA Húsvétra készülve mindenhol előkerülnek a régi, jól bevált receptötletek.  Összegyűjtöttünk hát mi is néhány régi, akár több évtizedes családi süteményreceptet, amelyet szívesen készítünk otthonainkban, és amelyet a Sütőlapát Kft-nél is kapható eszközök segítségével formázunk. Nem tudjuk már, milyen könyvből, milyen gasztrooldalról valók, mert szájhagyomány útján „ezer éve” így készülnek általunk a sós vagy édes sütik, ezért forrást a receptekhez nem tudok adni. Csak az ígéretet, hogy finom, és bevállt családi kedvenc mind. És örömmel mutatjuk hozzá a megfelelő termékeket!

Őzgerinc forma

Kekszes kakaós – gyors munka, lassú elkészülés

Kekszes sütemény, őzgerinc formaEzt a receptet a 100-ik évében lévő Nagymamám legalább 50 éve így készíti, és ajánlja Önöknek. Mint mondja, „olyan egyszerű, hogy még ő is szívesen csinálja!”. Mikor pontos leírást kértem tőle, és mondtam, hogy fotóznék is, nekiállt az újabb adagnak. A fotózás közben aztán véletlen lába kelt néhány szeletnek. Bármikor elkészíthető, de számolni kell a legalább 4-5 napos dermedési idővel. Az elkészítési idő 20-30 perc.

Íme az örök családi sütemény:

Kekszes massza formában

  • 250 gr margarin
  • 1 tojás
  • 100 gr porcukor (de ízlés szerint)
  • 1 csomag vanillin cukor
  • 3 ek holland kakaópor
  • 500 gr keksz (hagyományos háztartási keksz)

A kekszet a zacskón belül hagyom, esetleg egy konyharuhát dobok rá, az alatt töröm klopfolóval durván darabosra a kekszeket.

Az őzgerinc formába belefektetek egy nagy darab folpackot, amely felülről is takarja majd a süteményt.

Kekszes sütemény szeletekA margarint, a tojást, a cukrokat és a kakaót gőz fölött kikeverem, összeolvasztom. A forró megolvadt masszába óvatosan beleborítom a törött kekszet és összekeverem. Belekanalazom az előkészített őzgerincformába és elsimítom a tetejét. A folpackkal teljesen betakarom. Hűvös helyre teszem száradni. Ha kihűlt, a hűtőbe tehető. Legalább 1 hét, amíg teljesen megdermed. Ekkor kiborítható a formából, és szeletelhető. Sokáig elállna, akár hetekig is, ha maradna belőle.

A süteményhez őzgerinc formát használok, amely több méretben kapható.

Pogácsaszaggatók

Túrós pogácsa egyszerűen

Pogácsaszaggatók és kenőecsetekFrissen készíthető, a vendégség vagy alkalom napján. Kb. 2 órás munkával számoljunk, a pihenési időkkel együtt.

  • 250 gr liszt
  • 250 gr margarin
  • 250 gr túró
  • 25 gr élesztő
  • Kevés tej a futtatáshoz
  • Sajt reszelve a tetejére
  • só ízlés szerint

Az élesztőt kis tejjel felfuttatom. Utána mindent összegyúrok, és 15 percenként hajtogatom, összesen legalább 3x, közben pihen. Kb. 1,5 cm vastagra nyújtom 3-4 cm-es szaggatóhoz, de nagyobb szaggatónál vastagabbra hagyom. A kinyújtott tésztát, amíg egyben van, megkenem tojással, és megszórom sajttal. Így jóval gyorsabban haladok a szaggatással. Igaz, a lepottyanó maradék tészta már sajttal egybegyúrva kerül újra felhasználásra, de ez annál finomabb!
Élesztő nélküli változat is készíthető, ekkor az élesztőt és a futtatáshoz használt tejet kihagyhatjuk!

Pogácsaszaggatóink több formában és méretben kaphatóak, egyedi vagy csoportos változatban. Az apró vendégváró pogik 3 cm-es szaggatóval, míg a legnagyobbak 10-12 cm-essel is készülhetnek!
A kenéshez kenőecseteket használjunk!

Sajtrolócső

Sajtroló

Sajtroló csőA töltött sajtroló régi szerelme sokmindenkinek, de a jó leveles tészta készítése komoly tudomány. Tisztelettel tekintünk arra, aki a tésztát is maga gyártja! Hétköznapi tudású konyhatündérek azonban szívesen vetik be a készen kapható hűtött levelestészta tekercseket, és valójában ezek elterjedése óta vált nagyon egyszerűvé otthon is sajtrolót készíteni!

  • Egy tekercs kész leveles tészta (általában 270-300 grammos)
  • 1,5 dl tej
  • 1 ek liszt
  • 1 db tojássárgája
  • 10 dkg Mascarpone vagy tömlős krémsajt
  • 15 dkg sajt
  • őrölt fehérbors (ízlés szerint kihagyható, karakteres íze van)
  • 7 dkg vaj

A sütőt 180 fokra kapcsolom, előmelegítem. Az előnyújtott leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedem, és 12 egyenlő csíkra vágom. Szorosan rátekerem a sajtroló csövekre, úgy, hogy a tésztacsíkok fedjék egymást. Szellősen helyezem el a sütőpapírral letakart tepsin a rolókat, nehogy sülés közben összeérjenek. Szép pirosra sütöm, onnan kivéve pár percig hűlni hagyom, majd óvatosan leszedem a formáról.

A tejet egy serpenyőbe öntöm, majd hozzáadom a lisztet, a tojássárgáját, a mascarponét (vagy tömlős sajtot), 5 dkg reszelt sajtot, ízlés szerint sózom (a só típusa sem mindegy!), és megszórom őrölt borssal. Robotgéppel simára keverem, és szép lassan, állandó keverés mellett sűrűre főzöm.
Amikor a massza már elég sűrű, leveszem és kihűtöm. A kihűlt masszához vajat adok és 5 dkg reszelt sajtot, majd robotgéppel alaposan összekeverem.

A sajtos masszát egy habzsákba kanalazom, és betöltöm a teljesen kihűlt tésztarolókat. Mivel jó sajtosan szeretjük, alaposan megmártogatom a reszelt sajtban a rolók végét.

A sajtroló csövek 12 és 15 cm hosszúságban készülnek, 1,5 cm-es átmérővel. Az első használat előtt a csöveket be kell avatni, ehhez a termékkel együtt tanácsot is tudunk adni!

Szögletes formák, püspökkenyér forma

Sós vagy édes húsvéti kalács

Szögletes formákEhhez nem adunk receptet, csak a termékeket mutatjuk, amelyben készíthető. Már amennyiben szögletes kalácsra vágyik valaki. Ha a szép fonott formát szabadon tesszük sütőbe, még erre sincs szükség, de a formákba is fonottan kerül a tészta, és szabályos, rendezett, magasra sült kalácsok kerülnek ki belőle.

Több méretben gyártunk ALU ötvözetű szögletes formát, 5 bevállt méretezés van a polcunkon, valamit a püspökkenyér formánk, amely modern és jól használható Thermoplate PES anyagból készül.

 

Sokkal több recept jutott az eszünkbe, kávés tekercs, krémes torták, portugál krémes, sorolhatnám, de jövőre is lesz Húsvét, ezekről írunk majd akkor!

Áldott Ünnepeket kívánunk Önöknek!