Fánk, farsang, február

Itt a farsang, igazi magyaros édességgel készülhetünk: fánkot fogunk sütni, miután beszereztük a hozzávalókat, és a legjobb eszközöket.

Fánkok és fánkkiszúrók

A hideg, fázós februári napokon jól esik a nehezebb, édesebb, kiadósabb desszert (és ha tavaszias, napsütéses, akkor is!). Ilyenkor nem habkönnyű, alakbarát, frissítő finomság a cél, hanem olyasmi, ami melegít kívül belül: a látvány a szemet, a kalóriák a testet melegítik.

A legfontosabb: a fánkhoz kell egy bevált tésztarecept. Ízre, állagra mindenkinek más válik be, a lényeg, hogy a fánk finom legyen.  A dédmama szamárfüles, törődött, mégis becsben tartott szakácskönyve, a gasztrobloggerek tippjei, vagy a méltán közkedvelt netes oldalak rejtik a megoldást, valamelyik beválik! Találjuk meg tehát a jó receptet, és vásároljunk hozzá értékes alapanyagokat.

Jöhetnek az eszközök!

A liszt átszitálása minden sütés sikeréhez hozzájárul, érdemes az időt rászánni. Fakeretes, hagyományos lisztszitáink többféle méretben kaphatóak, 17 cm átmérőtől a hatalmas ipari méretig.

 

A tészta keveréséhez műanyag táljainkat ajánljuk. Nyilván a nagyobbakat, mert ilyen nagy munkának kis tésztamennyiséggel nem áll neki senki. Az egyszerű fehér műanyag keverőtálak rengeteg konyhai feladat ellátására alkalmasak, salátástál, popcorn tartó, és természetesen kovászos kenyértészta dagasztására alkalmas tál, végtelen a lehetőségek száma.

Habkártyáink itt nem szolgálnak másra, mint a keverőtál kikaparására, ha nem borulna ki belőle a tészta a gyúródeszkára. Lekerekített kártyáinkat ajánljuk.

Apropó gyúródeszka: békebeli, nagymamák konyhájában fellelhető típus rendelésre és méretre készül. Keményfa kerettel, fenyőből készült középső résszel, lisztfogóval, támasztékkal. A modern, helytakarékos változat nálunk fellelhető változata az ipari használatban is bevált Roulpat lap, amely egy feltekerhető, vastag szilikon lap.

A kerek fánk szaggatására jó nagy átmérőjű pogácsa vagy ischler szaggatót javaslunk. Egy nagy pohár oldalfala túl vastag ehhez a munkához, a pogácsaszaggatók vékony anyaga jobban elvágja a megkelt tésztát. Kérésre egyedi méretű és kialakítású donutfánk kiszúrót is készítettünk már, kereket vagy szögleteset, amilyen formára szükség van.

Bár a szalagos farsangi fánkba nem kerül töltelék, csak a tetejére kanalazunk lekvárt, kalandos hobbicukrászok kipróbálhatják a fánktöltő használatát: a dresszírzsákba töltött lekvár vagy puding a fánktöltő csövön keresztül egyenesen a frissen sült fánk belsejébe kerül.

 

Porcukorszóráshoz kis nyeles szita, vagy profi ipari cukorszóró is található nálunk, hogy a cukor egyenletesen és szépen borítsa be a fánkok tetejét.

Extra lelkes cukrászok a fánkok tetejét bevonhatják cukormázzal, csokoládéval. A bevonatos termékek, a mignonok , fánkok, bonbonok gitterrács tetején ülve kapják meg végső formájukat, díszítésüket. Ipari minőségű, erős rácsokat tartunk, amelyek több munkára alkalmasak: a bevonatok készítésénél a lényeg azon van, hogy a lefolyó máz a gitterrács alatti tálcán összegyűjthető, újra használható. De a rács jó piskóták, kenyerek, sültek hűtéséhez is.

Kínáláshoz nálunk is találnak süteményfogót, és szép rozsdamentes tálcákat, amelyről villám sebességgel elfogyhatnak majd a fánkok.

Tea, haboskakaó, forralt bor, és frissen sült fánk – a tél végének édes és szép pillanataihoz. Porcukorfelhőben szálló karneválos februárt kívánunk mindenkinek!